Linzeres kosárkák
Hogy mi minden készíthető egy egyszerű linzertésztából, arra jó példa ez az egyszerű kis kosárka is.
Linzertészta hozzávalói:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- fél tasak sütőpor
- 15 dkg margarin/vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés tejföl
- 2 tojás
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. A margarint/vajat összemorzsoljuk a liszttel. Akkor lesz jó, ha már kissé összeáll, ekkor beletesszük a tojásokat és a tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, majd egy 10 perces pihentetés után vékony lapra nyújtjuk. Ha vastag lesz a tészta, ketté is vehetjük és fél ujjnyi vastagra nyújtjuk tovább. Nagyobb pogácsaszaggatóval (bármilyen mintázatú) kiszaggatjuk a tésztát. Egy muffinsütő formát megfordítunk és a hátlapjára, amibe a muffinokat sütjük, egyesével rásimítjuk, igazítjuk a kiszaggatott tésztát, úgy, hogy ha megsül ténylegesen kis kosárkákat kapjunk. Még nyersen villával megszúrkáljuk a tésztát, hogy jól átsüljön. Előmelegített légkeveréses sütőben 150-160 fokon kb 8 percig sütjük.
Ha a kosárkák kihűltek, tetszőlegesen megtölthetjük bármilyen krémmel (akár puding, lekvár, vaníliás krém, citromkrém, joghurt, tejberizs, tejbegríz :) )
A tetejét díszíthetjük gyümölccsel, szórócukorral, kakaóporral, fahéjjal, vagy akár olvasztott csokival is.
Gyors és egyszerű finomság, másnapra a tészta a krémektől felpuhul, nem marad száraz.